Бред Пит со сопствено шампањско од 400 долари: Fleur de Miraval испишува нова историја на квалитет


Франција– Виното има своја временска рамка. Продолжува низ епохи на војна и мир, опстојувајќи низ времиња на љубов, расправии, па дури и развод.

Бред Пит оваа недела официјално ќе го лансира второто флаширање на својот розе шампањ Флер де Миравал. Новото шампањско е прво од Шато Миравал откако Анџелина Џоли минатиот месец го продаде своето учество во бизнисот со вино на гигантот за пијалаци „Tenute del Mondo “.

Промовиран во 2020 година, Флер де Миравал е розе шампањ, произведен во францускиот североисточен регион Шампањ. Новото флаширање наречено ЕР2 (Ексклузивно Розе 2) е малку изменето од претходната мешавина, иако е произведено со истата макотрпна метода saignée.

„Бев импресиониран минатата година со успехот на нашето прво розе шампањско, Fleur de Miraval ER1“, вели Пит ексклузивно за „Пипл“.

Бојата на новото шампањско е  со бакарна нијанса. Флаширана во 2017 година, ER2 созреваше во визби три години пред пуштањето и нејзините 22.000 шишиња ќе се нудат по цена од приближно 400 долари по шише.

Во бизнис дефиниран со години, децении и векови, Флер де Миравал е уникатен, револуционерен проект. Врз основа на преку 250 годишното искуство во производство на вино, тој комбинира експертиза од два многу различни француски региони и има успех и заради љубопитноста и маркетингот на Бред Пит.

Развиен во тајност пет години пред објавувањето, партнерството помеѓу Пит и неговите партнери за производство на вино, со седиште во општината Меснил-сур-Огер, го прави Флер де Миравал единствената куќа за шампањско посветена исклучиво на производство на розе шампањско.

„Со ЕР2, ги поместивме границите уште подалеку“, вели тој. „Создадовме нови крајности за квалитет. „Секое издание на Флеур де Миравал е постојана потрага по убавина, желба да се создаде простор за сите можности“, додава Пит.

Најновото шампањско на Fleur е мешавина од 75% грозје шардоне (од различна возраст, вклучително и гроздобер од 2012 година) и 25% млад Пино Ноар од ниви во соседното село Вертус. Комбинирање на вештините за правење розе од Прованса на семејството Перин (оригиналните партнери на Пит во Миравал Котес де Прованса Розе од 2012 година) и знаењето за семејството на шампањско Рудолф Петерс, ЕР2 е деликатно вино со кремаста текстура) од претходното флаширање. Тоа дава огромна длабочина, чувство на бели летни цветови и изразен навестување на розово – наместо црвено – овошје во устата.

Производителот на шампањско Пјер Петерс, винар од шеста генерација вели дека работел на создавање Флеур де Миравал со семејството Перин цела година, пред да му кажат за вмешаноста на Бред. „Бред сакаше да лансира шампањско – но не и копиран вид“.

Питерс вели: “Она што навистина го натера Бред беше идејата да се занимава со уметност. Тој сакаше да создаде вино користејќи го методот на saignée.” Оваа техника, која е клучна кога станува збор за розе, ослободува дел од исцедениот сок кога е во контакт со кожата и семето, со цел да се направи подобро и посмело вило.

Кога првпат го промовира  Флеур де Миравал во 2020 година, Пит ги осуди „славните вина“. Објаснувајќи им на луѓето, “за мене, шампањско предизвикува чувство на славење, квалитет, престиж и луксуз. Но, розевиот шампањ е се уште релативно непознат. Поддржан од нашиот успех со Миравал во Прованса, сакав да се обидеме да создадеме дефинирачки бренд на розе шампањско, фокусирајќи ги сите наши напори само на оваа боја “.

При изработката на ER1 и сега ER2, Питерс вели: “Никој не брзаше. Ова е бизнис базиран на барел и трпение. Со ER2, сакавме да се подобриме на многу добар производ. Тоа е процес”. Тој додава, ER2 „го крши кодот и прави луд вкус“.

„Бред беше вклучен 200% со сѐ“, вели Петерс, опишувајќи редовни и долги повици за зумирање, постојани е -пошта и примероци испратени преку ноќ за време на пандемијата. “Тој сака да знае, да го разбере процесот. Тој ни верува дека ќе го направиме виното, но се занимава со сѐ друго, етикетата, пакувањето, маркетингот …”

Засега, има планови за проширување на производството во 2022 година.