Блитва со компири по рецепт на Џејми Оливер

Блитвата со компири по рецепт на Џејми Оливер лесно се прави, многу хранлив и здрав оброк.
Состојки:
500 гр компири
500 гр целер
500 гр варена блитва
250 мл крем за готвење
½ морско оревче, рендано
30 гр путер
Зошто е важно да се јаде блитва?
Блитвата е совршен извор на калциум, магнезиум, бакар, цинк, натриум, фосфор и витамин Е. Содржи изобилство на минерали, витамини и растителни соединенија. Ги задоволува дневните потреби за витамини А и К, а богат е и со витамин Ц. Содржи бројни антиоксиданси и богат е со влакна.
Рецепт за блитва со компири:
За да ја направите блитвата на овој начин, загрејте ја рерната на 180°C. Компирите и целерот излупете ги, измијте ги, па исечкајте ги на ситно, да речеме со дебелина од 2-3 мм и ставете ги во посебни чинии. Исплакнете ги двата сада со исечен зеленчук додека водата не стане чиста. Исцедете го зеленчукот и грубо исушете го.
Покријте го дното на голем сад за печење со исечен целер, малку преклопувајќи ги парчињата. Врз целерот посипете ја сварената блитва. Покријте ја блитвата со исечените компири, повторно малку преклопувајќи ги кришките. Зачинете ја павлаката со сол, црн пипер и морско оревче и прелијте ја врз слоевите исечен зеленчук.
Одозгора намачкајте го путерот. Се пече во рерна 45 минути, додека не порумени. Оставете го да отстои околу 10 минути пред јадење. Уживајте!