Бело или темно месо? Кој дел од пилешкото е подобар за здравјето


Кој дел од пилешкото е навистина подобар за вашето здравје?

Кога станува збор за избор помеѓу бело и темно пилешко месо, има неколку важни разлики што треба да ги земете во предвид за вашето здравје.

Белото пилешко месо е познато по својата нискокалорична и ниско-масна структура. На пример, пилешките гради содржат значително помалку маснотии во споредба со темните делови како што е батакот или карабатакот. Ова го прави белото месо популарен избор за оние кои внимаваат на нивниот внес на калории и заситени масти.

Од друга страна, темното пилешко месо, како што се батакот и карабатакот, е богато со хранливи материи како што се железо, цинк, селен и витамини од Б комплексот. Овие хранливи материи се особено корисни за поддршка на имунолошкиот систем и целокупното здравје на телото.

Кога подготвувате пилешко месо, важно е да се земе предвид начинот на подготовка. Прженото или прженото бело месо може значително да ја зголеми содржината на маснотии и калории, додека печењето на скара или печењето во рерна е подобра опција за одржување на ниска содржина на маснотии.

На крајот на краиштата, изборот помеѓу бело и темно пилешко ќе зависи од вашите индивидуални здравствени цели и преференции.

Без оглед на вашиот избор, важно е да вклучите разновидна исхрана за да се осигурате дека добивате доволно хранливи материи за вашето тело.