Агенцијата за храна во земјата на ЕУ им препорача на луѓето што да не јадат! Тврдат дека може негативно да се одрази на здравјето


Француската агенција за безбедност на храна препорачува избегнување на соја во колективната исхрана поради негативни здравствени ефекти.

Француската агенција за безбедност на храната (ANSES) препорача соја и производи на база на соја да се избегнуваат во колективната исхрана поради можни здравствени ризици. Оваа одлука уследи по проценката на влијанието на изофлавоните – молекули присутни во сојата, кои имаат естрогенска хормонална активност и можат негативно да влијаат на репродуктивниот систем доколку се консумираат во големи количини.

ANSES, исто така, ги повика производителите да го разгледаат начинот на одгледување и преработка на сојата за да се намали нивото на изофлавони во храната. Одлуката доаѓа во време кога Франција и ЕУ промовираат поразновидни извори на протеини за поодржлива исхрана, што може да ги забави веќе направените чекори во таа насока.

Негативни реакции на невладини организации
Препораката на ANSES наиде на остри критики од европските организации кои ја поддржуваат вегетаријанската исхрана, што ја доведе во прашање веродостојноста на студијата.

Рафаел Пинто, висок менаџер за политика во Европската вегетаријанска унија, ја опиша одлуката како „спротивна на научниот консензус“ и „тактика за одвраќање на потрошувачите од алтернативи базирани на растенија“. Тој ја повика медицинската заедница да го „отфрли стравот“ околу потрошувачката на соја.

„Изненадени сме од препораката на ANSES за исклучување на сојата од колективната исхрана, и покрај нејзините добро документирани здравствени и еколошки придобивки“, изјави Ана-Лена Клап од ProVeg International за Euractiv.

Повикувајќи се на студија од 2020 година на американската Агенција за јавно здравје, која ја класифицира сојата како безбедна храна, Клап ја нагласи потребата од „широки мета-анализи за поддршка на препораката на ANSES“, имајќи предвид дека таа отстапува од националните упатства за исхрана во многу земји.

Микеле Бисони, директор на Растителна храна Европа, истакна дека сојата се консумира низ целиот свет со векови без проблеми. „Оваа одлука е донесена без да се земат предвид сите докази, кои се неопходни за балансиран пристап кон ризиците и придобивките“, изјави таа за Euractiv.

Соја под лупа, но не и месо
Клап исто така го критикуваше различниот третман на сојата и месото од страна на ANSES.

„Изненадени сме што ANSES не дава слична препорака за преработеното црвено месо. Уште во 2015 година Светската здравствена организација (СЗО) го класифицираше како канцерогено, но ANSES никогаш не препорача да се отстрани од колективната исхрана“, нагласи таа.

Последната евалуација на изофлавоните на ниво на ЕУ беше спроведена пред десет години од Европската агенција за безбедност на храна (ЕФСА), на барање на Германија. Сепак, ЕФСА рече дека студијата била „општа проценка“ која се фокусирала само на додатоци во исхраната за жени во менопауза и била ограничена на проценка на ефектите врз тироидната жлезда, матката и градите. Во овој контекст, не е пронајдено штетно дејство на изофлавоните.

„Секоја нова проценка од страна на ЕФСА може да биде иницирана само на барање на Европската комисија, Европскиот парламент или една од земјите-членки“, изјави претставник на ЕФСА.