Рот: Азилот е човеково право, но не и за пријателите на премиерот за да избегаат од правдата

Државниот министер за Европа во германското Министерство за надворешни работи, Михаел Рот упати критики до унгарските власти за доделувањето азил на поранешниот македонски премиер Никола Груевски, со што му помагаат да избегне соочување со правдата.

-Правото на азил е човеково право. Тоа е спасоносен гест на хуманост за политички прогонетите, но не и за пријателот на шефот на владата, за да ја избегне правдата. ЕУ мора да остане заедница на демократски и правни држави, напиша Рот на неговиот Твитер профил.