Макрадули: Ќе се забрани греење на јаглен во Македонија

Македонија, до 2020 година, ќе забрани јагленот да се користи како средство за затоплување, најави заменик-минситерот за животна средина Јани Макрадули, кој учествува на Светската климатска конференција во Бон.
„Две третини од загадувањето во Скопје е резултат на затоплувањето на домовите и користењето на несоодветни материјали и затоа тоа е приоритет на Владата за решавање“, изјави Макрадули за Дојче веле на македонски јазик.
Некои податоци, како што соопшти, покажуваат дека дури 100 семејства на територија на општина Центар во Скопје се греат на јаглен, а многу од домовите се затоплуваат со неквалитетни дрва но и со друг штетен материјал.
Тој ги спомна мерките што се предвидени – краткорочни и долгорочни и очекува тие делумно да го намалат загадувањето. Посочи дека треба да се работи на јавниот транспорт во Скопје особено за приватните и за такси превозот и оти приоритет е делот на затоплување на домовите бидејќи, како што рече две, третини од загадувањето доаѓа од загревањето на домовите.
Најави дека идната недела почнуваат активностите за пречистителна станица во Скопје на Вардар, за што посочи дека прават многу проблеми градбите во реките. Исто така посочи дека наредната година приоритет се активности и за решавање на проблемот со линданот во ОХИС