Заев: Доаѓа времето на левицата

„На Европа и е потребна левицата, посебно кога после долги години, десницата во некои земји се разви радикално, со квазипатриотски идеи, а под превезот на модерниот грабеж. Левицата треба да го добие своето место во Европа, а тоа зависи од левите партии, но и од граѓаните, граѓанското општество, синдикатите, работниците“, рече меѓу другото, претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, на синоќешната пленумската сесија „Кон обновата на левицата во Југоисточна Европа“, во рамки на конференцијата во организација на фондацијата Фридрих Еберт во Сараево, на тема „Состојбата во регионот – проценка од социјалдемократска перспектива“.

Премиерот Заев констатираше дека не е доволно само да се дебатира, туку дека мора да се преземе акција и го соопшти искуството од Македонија во кое граѓаните дадоа поддршка на левицата којашто претходно се обедини со граѓанското општество.