До 17 јули ќе се знаат имињата во преговарачкиот тим со ЕУ

До 17 јули Македонија треба да го формира преговарачкиот тим со ЕУ, кој ќе има политички и технички преговарач. Имајќи предвид колку долго Македонија ја очекуваше оваа одлука за датум за почеток на преговорите, според Османи нашата администрација е најподготвена да одговори на преговорите. Но, сепак тој посочува дека не смета дека сме апсолутно подготвени и дека станува збор за многу скап процес.

– До 17 јули кога се лансира скринингот ние веќе треба да имаме имиња. Се работи за главен политички преговарач и за технички преговарач. Во делот на политичкото преговарање СЕП останува главен координатор на целиот тој процес, кој во техничкиот дел ќе ја координира работата ќе одлучиме во наредните денови, рече Османи.

Политичкиот преговарач ќе ги координира министерствата, а техничкиот преговарач работните групи.

Најави дека наредните денови СЕП ќе ја соопшти целата структура на преговарање.