Димитров: Да се ​​биде дел од НАТО не значи лоши односи со Русија

Западот треба да ги подобри односите со Русија, но ова е можно само ако ситуацијата во Украина се промени, изјави македонскиот министер за надворешни работи Никола Димитров, во интервју за германскиот весник „Велт“.

„На долг рок, ние мора да ги ослабнеме тензиите меѓу Западот и Русија и да ја зајакнеме соработката со неа. Се разбира, условите за ова се воспоставување мир во Украина и зачувувањето на нејзиниот територијален интегритет“, рече шефот на македонската дипломатија.

Тој смета дека односите меѓу Скопје и Москва нема да се влошат ако Македонија се приклучи кон НАТО.

„Да се ​​биде дел од Северноатлантската алијанса не значи лоши односи со Русија“, појасни Димитров во интервјуто за германскиот весник „Велт“