Адеми: Јавно ќе се преиспитаат апликациите за кои има сомнежи

Сите проекти и апликации за кои има трошка сомнеж ќе бидат отворени пред јавноста и сите апликанти кои се одбиени пак ќе се анализираат. Тоа го побарав од Комисијата и уште утре од 10 часот ќе почнат со работа, изјави министерот за култура Асаф Адеми по реакциите за резултатите од годишните конкурси за финансирање проекти од национален интерес во културата.

Во интервју за Канал 5, Адеми рече дека одлуката за проектите била врз основа на предлозите на работните комисии составени од професионалци кои месец и половина ги разгледувале апликациите, а се врз основа на критериумите од конкурсот што беше објавен во септември лани.

– Јас одлучувам онака како што ми наложува Законот за култура, не сум го измислил начинот на одлучување, ниту пак начинот како ќе бидат финансирани апликациите, наведе Адеми.