Десерт од нане и чоколадо
Состојки:
Делот со нане
20 г свежо нане
300 м млеко
100 г шеќер
50 мл вода
30 мл густин
Чоколадниот дел
1 пакување чоколаден пудинг
300 г млеко
100 г чоколадо
2 лажици шеќер
Приготвување:
Во миксер се ставаат нането и млекото. Се блендира добро и се става на оган. Се додаваат 100 г шеќер и се остава да се загрее. Се промешува густинот со водата, па се додава во садот. Се меша додека не се добие посакуваната густина. Кога е готово, се распоредува во 4 чашички.
Го спремаме вториот дел од десертот. Во 250 мл млеко додаваме 100 г чоколада, па ставаме да се растопи на оган. Се додава уште 2 лажици шеќер. Во 50 мл млеко се размешува пудингот од чоколада и се додава во садот на оган. Се вари до посакуваната густина, па се дополнуваат чашките со оваа смеса. Декорирајте со парченца чоколада, листови нане или, пак, по своја желба.