Зошто сунѓерите за миење садови се прават во различни бои?


Поединечните бои на сунѓерите не биле случајно избрани. Секоја боја треба да претставува различно ниво на абразивност.

Денес, кога домаќинствата бараат ефикасни начини да ги одржат своите домови чисти, изборот на вистинските додатоци за миење садови станува неочекувано важен.

Многумина од нас не сфаќаат дека дури и нешто толку едноставно како сунѓер за садови може да има специфики за кои треба да сме свесни, а бојата на сунѓерот за садови може да игра клучна улога во изборот на вистинскиот за одредена намена.

Боите и нивното значење

Поединечните бои на сунѓерите не биле случајно избрани. Секоја боја треба да претставува различно ниво на абразивност, што значи колку е груб или мек абразивниот слој на сунѓерот.

Оваа разлика помага да се одреди за каков тип на сад или површина сунѓерот најдобро одговара, за да не го оштетите.

Жолт сунѓер: Тој е најмек и идеален за перење кревки стаклени садови и порцелан кои лесно може да се изгребат.

Син сунѓер: Оваа боја покажува дека сунѓерот е сепак доволно нежен за да не ги оштети стаклените и пофините површини, но во исто време ефикасно ја отстранува ситната нечистотија.

Црвена, портокалова, розова боја сунѓер: овие бои укажуваат на средно абразивни сунѓери кои се погодни за повеќенаменска употреба, вклучувајќи поцврсти дамки од садовите, но без ризик од гребење.

Зелен сунѓер: Ги означува најтврдите сунѓери, дизајнирани да ги отстрануваат остатоците од печена и исушена храна. Овие сунѓери треба да се користат внимателно, особено на чувствителни површини.

Абразивен слој на сунѓерот

Абразивниот слој, обично зелен или син на едната страна од сунѓерот, е клучен за ефикасно отстранување на нечистотијата.

Иако зелениот слој може да биде премногу груб за некои површини, сината е дизајнирана да биде понежна и да спречи гребење.

Хигиена на сунѓер за миење садови

Хигиената на сунѓерот е клучна за обезбедување безбедност и чистота при миење садови.

Сунѓерите може да содржат штетни бактерии, од кои едната е особено опасна

Редовното чистење и дезинфекција на сунѓерите, на пример во микробранова печка или во мешавина од вода и средство за дезинфекција, помага да се одржуваат сунѓерите во добра состојба и го продолжува нивниот рок на траење.

Заменете ги сунѓерите веднаш штом почувствувате непријатен мирис, ова е уште еден важен чекор за одржување на хигиената во кујната.