Заборавен зачин кој го чисти црниот дроб подобро од кој било додаток во исхраната


Додека сите бркаат егзотични додатоци и чудотворни капсули, еден зачин тивко седи во фрижидер – заборавен, потценет, а всушност моќен сојузник за здравјето на црниот дроб.

Тоа е рен – корен кој се користи во нашата земја за печење, но малкумина знаат дека има силен ефект врз црниот дроб, жолчката и целиот дигестивен систем.

Зошто ренот е добар за црниот дроб?

Ренот содржи природни соединенија како што се глукозинолати кои ја стимулираат функцијата на црниот дроб, помагаат во елиминирањето на токсините и го стимулираат производството на жолчка. Неговиот антибактериски ефект дополнително го штити организмот, а во народната медицина се користи за чистење на крвта и зајакнување на имунитетот.

Како да го користите?

Најдобро е да користите свеж, рендан рен – додадете го во салати, со варен зеленчук или како прилог со јадења со месо. Ако сакате посилен ефект, измешајте го со мед и лимон – добивате природна бомба за црниот дроб и имунитетот.

Народно искуство

Многу баби велеа: „Ако вашиот црн дроб е уморен, земете една лажица рен и почекајте да ве оживее.“ И навистина, чувството на топлина и бистрина по консумирањето не е случајно – рен го активира она што стоело.

Не ви е потребен нутриционист или скапи додатоци. Ви треба она што веќе го имате – рен. Остро, домашно приготвено