За помош од 100 евра се пријавиле околу милион српски гастарбајтери

Околу шест милиони граѓани на Србија аплицирале или веќе добиле помош од 100 евра, а меѓу нив има меѓу 500.000 и милион од оние кои живеат и работат во странство.

Не е лесно да се утврди точно колку, затоа што дури и експертите не се согласуваат за бројот на луѓето кои имаат српско државјанство и престој во Србија, а работат и живеат во странство.

Различни проценки, исто така, произлегуваат од фактот дека многумина работат само повремено во странство, немаат постојани дозволи, а оние со двојно државјанство кои живеат во Србија се исто така вклучени во законот. Списокот сè уште не е конечен, бидејќи регистрацијата трае до 5 јуни, но бројките веројатно нема значително да се променат.

Ова значи дека за оваа мерка на Владата не биле заинтересирани или не можеле да се квалификуваат околу 700.000 лица, нешто повеќе од 10 проценти, а меѓу нив се проценува дека најголем број се оние кои биле подолго време во странство и немаат валидни лични карти, иако имаат живеалиште во Србија.

Министерот за финансии, Синиша Мали, потврди дека од вкупно 6,7 милиони возрасни, колку што брои избирачкиот список, повеќе од четири милиони лица се регистрирале или преку интернет или преку телефон.

Пред тоа беа исплатени 100 евра за околу 1,7 милиони пензионери и околу 160 илјади корисници на социјална помош, така што според овие податоци, голем број луѓе кои работат и живеат во странство се меѓу регистрираните, бидејќи се смета дека од вкупниот број регистрирани гласачи меѓу 1,7 и 1,8 милиони живеат надвор од Србија.

Од Министерството за финансии не добивме потврда за бројот на граѓани кои аплицирале од странство, како и одговорот на прашањето дали е можно некој да се пријави двапати. Како и да е, неофицијално, дознаваме дека можноста за двојна регистрација не постои.

„Мислам дека бројката од 1,7 или 1,8 милиони луѓе во странство не е реална. Помеѓу 5,5 и 5,6 милиони граѓани на возраст над 18 години живеат во Србија, додека преостанатиот број до 6,7 возрасни кои се на избирачкиот список, односно околу 1,2 милиони, се оние кои работат во странство. Ова значи дека барем половина од граѓаните кои работат во странство, од 500 до 600.000, се пријавиле за тие пари. Тие сè уште имаат место на живеење тука, лични карти, тие се наоѓаат на избирачкиот список и никој не може да ги отстрани од тоа, тоа е нивно право. Некои од нив ретко доаѓаат, други се повеќе овде и често патуваат во странство затоа што немаат постојани дозволи за работа. Покрај тоа, неколку стотици илјади сега дојдоа во земјата поради епидемијата. Оние што се најдоа тука, реално е дека се запишале, многумина можеле да го сторат тоа од странство, преку интернет, а за нив може да се пријави и еден од членовите на семејството. Луѓето се мотивирани да земат пари“, изјави за „Данас“ Горан Николиќ, уредник на онлајн изданието на „Економист“ и потсетува дека бројот на луѓето што живеат во земјата е претежно потценет за најмалку 100.000, затоа што има дел од населението што не е вклучено во пописот.

Според аналитичарот Владимир Гоати, околу 1,8 милиони луѓе се вработени во странство, кои исто така имаат право да аплицираат, како и другите граѓани на Србија, без оглед каде се наоѓаат во моментов.

„Износот од 100 евра не е царска сума, но сепак е привлечна, зошто парите што ви припаѓаат да бидат искористени на друг начин. Особено поради тоа што ви е потребен само телефонски повик, а и некој друг може да го направи тоа за вас. Пресметката е реална, но има многу други сомнежи за таа сума. Се определува еднаш за сите луѓе, и тие не се баш еднакви“, вели Гоати. (Данас)