Вкусно и сочно пилешко со блитва


Многу брзо се прави, а вкусот е прекрасен.

Состојки:

– 500 гр пилешко филе

– 100 гр кашкавал

– 100 гр шунка

– 200 гр блитва

– сол, бибер

– масло

-1 дл неутрален павлака

– кајмак

Подготовка:

1. Блитвата се мие, се отстрануваат дршките, се сечка и се пржи на масло околу пет минути.

2. Пилешкото филе исечете го на четири дела и добро исчукајте го. На половина од стекот ставете ситно исечкан кашкавал, блитва и шунка. Зачинете и покријте со другата половина.

3. Се пржи на малку масло околу 15 минути. Во друг сад измешајте го кајмакот со павлаката и загрејте додека не се крчка.

4. Полнетите шницли преполовете ги и прелијте ги со сосот. Послужете со пире од компири, ориз или зеленчук на скара.