Вкусно и сочно пилешко со блитва
Многу брзо се прави, а вкусот е прекрасен.
Состојки:
– 500 гр пилешко филе
– 100 гр кашкавал
– 100 гр шунка
– 200 гр блитва
– сол, бибер
– масло
-1 дл неутрален павлака
– кајмак
Подготовка:
1. Блитвата се мие, се отстрануваат дршките, се сечка и се пржи на масло околу пет минути.
2. Пилешкото филе исечете го на четири дела и добро исчукајте го. На половина од стекот ставете ситно исечкан кашкавал, блитва и шунка. Зачинете и покријте со другата половина.
3. Се пржи на малку масло околу 15 минути. Во друг сад измешајте го кајмакот со павлаката и загрејте додека не се крчка.
4. Полнетите шницли преполовете ги и прелијте ги со сосот. Послужете со пире од компири, ориз или зеленчук на скара.