Турска улична храна што сите ја сакаат: старински рецепт за пица со тенко тесто

Лахмаџун е турска пица со долга традиција – тенок леб, богат фил и мирис што буди спомени.
Состојки:
Тесто:
2 и пол чаши брашно
1 лажичка сув квасец
1 лажичка сол
¾ шолја топла вода
2 лажици растително масло
1 лажица млеко (по желба)
1 лажица ружина вода или обична вода (по желба)
Прелив:
250 г мелено говедско или јагнешко месо
1 мал кромид, ситно исечкан
1 домат, ситно исечкан
1 лажица доматно пире
1 лажичка мелена пиперка
½ лажичка црн пипер
Сол по вкус
1–2 лажици масло
По желба: сечкан магдонос, лук, чили снегулки
Подготовка:
Не ја нарекуваат турска пица за џабе – лахмаџунот е омилено јадење по улиците на Истанбул, а мириса уште подобро кога го правите дома. Тестото е тенко како хартија, а филот е полн со вкус и зачини што ви го отвораат апетитот штом ќе почне да се пече. Не е тешко да се подготви, а резултатот е вистинска гозба.
Совет:
Ако сакате дополнително крцкаво, испечете го лахмаџунот директно на врел плех за печење или камен за пица. А ако сакате побогат вкус, оставете го филот од месо да отстои половина час пред да го намачкате – ќе биде уште поароматичен!
Измешајте го брашното, квасецот, водата, маслото и солта и замесете мазно тесто. Оставете го тестото да отстои 20-30 минути.
Исечкајте ги сите состојки за дресингот во сечкалка или блендер додека добро не се соединат. Поделете го тестото на еднакви топчиња. Развлечете го секое парче тенко и покријте го со филот од месо. Печете во претходно загреана рерна на 200°C околу 20 минути. Сервирајте топло.