Три чести грешки што ги правиме со замрзнатиот зеленчук
Замрзнатиот зеленчук е практичен кога немате многу време, а сега дознајте како правилно да го подготвите.
Многу луѓе веруваат дека замрзнатиот зеленчук не е толку богат со витамини и минерали како свежиот, но тоа не е така. Без разлика што во повеќето случаи е подобро да се избере свеж зеленчук, особено кога е во сезона, може да се послужи и замрзнатиот, особено кога се брзате. Со замрзнат зеленчук можете да направите најразлични јадења, а искусните домаќинки открија како да ги подготват за да бидат секогаш вкусни.
Замрзнатиот зеленчук не треба да се готви
Дали знаевте дека не мора да готвите замрзнат зеленчук? Потребно е само добро да се одмрзне и уште малку да се остави на собна температура.
„Можете да ги одмрзнете, а потоа да ги користите за да направите вкусна салата“, вели Тоби Амидор, автор на најпродаваната книга за готвење Паметни оброци за почетници.
Јадењето сиров зеленчук всушност ја зголемува нивната хранлива вредност и ви заштедува време. Изложеноста на висока топлина може да уништи одредени хранливи материи, како што е витаминот Ц, но не грижете се, бидејќи за да ги уништите сите витамини, треба да го преварите зеленчукот.
Замрзнатата пченка можете да ја испуштите под ладна вода за да се одмрзне, а потоа да ја додадете во вашата салата“. Најдобар избор е царскиот микс, бидејќи содржи разновиден зеленчук. Можете исто така да додадете замрзнат карфиол во вашето смути за да ги зголемите хранливите материи, плус помага да го одржувате смутито совршено замрзнато“, препорачува Дана Анџело Вајт, авторка на „Гответе здраво во Air Fryer“.
Одмрзнување на замрзнат зеленчук
Одмрзнувањето на зеленчукот не е неопходен чекор пред да започнете со термичка обработка. Покрај тоа што одзема многу време, не го подобрува вкусот на јадењето, па често нема потреба од овој чекор. Во основа, сите видови замрзнат зеленчук може веднаш да се додадат во тавата, тенџерето…
“Во зависност од јадењето што го подготвувате, одлучете се за начинот. Има јадења каде што е подобро да се одмрзне зеленчукот за да можете да ја исцедите водата и на тој начин да се погрижите јадењето да биде совршено вкусно”, советува Амидор.
Не го менувајте времето за готвење
Во зависност од тоа кој замрзнат зеленчук сте го избрале, зависи и времето за готвење. Не може сè да се подготви на ист начин, бидејќи на секоја храна му треба одредено време.
„Различни зеленчуци имаат различно време на готвење. За помали парчиња, како што е случајот со империјалниот микс, тоа време е многу пократко“, забележува Амидор. „Сепак, храната како тиквички или големи парчиња зеленчук може да потрае малку подолго за да се готви“, вели таа.
„За готвење пченка или грашок потребно е да се додаде малку вода, за зеленчукот да се свари порамномерно“, истакнува Вајт.