Тајната на најкремастото пире
Не постои личност која не сака пире од компири, а со помош на едноставни трикови секогаш ќе успеете.
Повеќето јадења можете да ги направите со компири, а еден од најпопуларните прилози е пире од компири. Колку и да е едноставно за правење, се случува овој фантастичен прилог да не успее и да остане сув. Искусните домаќинки открија одлични трикови кои ќе ви помогнат пирето од компири да биде секогаш совршено кремасто.Тајната е во чорбата, како и во кремот за готвење. Веќе кажавме колку е одлична залиха и како едноставно може да го подобри вкусот на секое јадење, а павлаката му ја дава таа кремаста текстура.
Состојки:
– 6 компири
– 400 мл бујон (коцка за супа)
– 100 мл крем за готвење
– 2 лажици путер
Подготовка:
Во тенџере растопете ја коцката за супа во топла вода. Потоа додадете ги компирите кои сте ги исечкале и варете додека не почне да врие. Потоа намалете ја температурата и поклопете, па варете додека компирот не омекне. Компирите процедете ги, но оставете околу 200 мл супа. Додадете супа, крем за готвење и путер на процедените компири. Добро изгмечете го и готов е најкремастото пире. Зачинете со сол и бибер.