Следната недела пристигнува донација од 500.000 маски и 20.000 тестови

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче на редовната прес-конференција за состојбата со коронавирусот во земјава, информираше дека во текот на следната недела како донација треба да пристигнат 500 илјади маски и 20 илјади тестови, како и реагенси за тестирање на вирусот.

„Денеска имав состанок со амбасадорката на САД, Кејт Мари Брнз, на којашто и се заблагодарив за поддршката што во изминатиот период ја даваа за осовременување на лабораторијата во Институтот за јавно здравје и сега таа е централна институција во нашата земја, во којашто се вршат тестирања, многу значајни во овој момент за државава. Добивме одговор и од повеќе донатори преку норвешката влада за респираторни машини, тие на почетокот на април ги очекуваме во нашата земја.

Дополнително, одговор најавуваат и од амбасадата на Кина, една донација која ние ја побаравме веќе пред неколку недели и најавија претставниците на Амбасадата дека во следните денови ќе добиеме дефинитивен одговор. Во текот на следната недела како донација треба да пристигнат и 500.000 маски и 20.000 тестови-реагенси за тестирање на вирусот“, потенцираше министерот Филипче.

На прес-конференцијата министерот Филипче информираше за состојбата со КОВИД-19. Регистрирани се 24 нови случаи на пациенти со коронавирусот по градови: Скопје 15, Куманово 4, Дебар 2, Охрид 1, Штип 1, и 1 во Тетово. Има уште еден пациент поврзан со Кожната клиника во Скопје. Со ова, вкупната бројка на дијагностицирани пациенти со Ковид-19 денеска до 12 часот изнесува 201 лице. Според местото на живеење пациенти со коронавирус се регистрирани во Скопје, Дебар, Куманово, Штип, Велес, Охрид, Кавадарци, Прилеп, Гостивар и Тетово.

Филипче информираше дека нашата земја, во текот на вчерашниот ден, беше примена и во голема студија за избор на најсоодветна терапија кај пациенти заболени од Ковид-19, наречена „Солидарност“.
„Студијата ја води Светската здравствена организација и во неа се вклучени повеќе земји. Станува збор за мултицентрична студија во која се анализираат резултатите од повеќе пристапи во лекувањето, имајќи предвид дека сите терапии во овој момент како што најавивме во неколку наврати досега се „off label“, односно треба да се завршат клинички студии. Но веќе се влезени во препораките на повеќе земји, имајќи во предвид дека веќе дале добри резултати кај одредени групи пациенти, согласно тоа, комбинацијата на лекови којашто ние почнавме да ја даваме веќе се аплицира на нашата клиника. Сите пациенти се анализирани и кардиолошки се евалуирани, каде е потребно индицирано се вклучува терапија, кај луѓето коишто се во болница и кај кои може да се даде согласно проценката на специјалистите по инфективна медицина“, изјави министерот Филипче.
Тој посочи дека во текот на следните ден-два ќе се спроведе детален преглед и тестирање и на лицата кои се затекнаа во областа на Дебар. Сега поминува 14-дневниот карантин, значи тие по соодветното тестирање ќе бидат пуштени дома, во другите градови каде што живеат со оглед на тоа што истече периодот на инкубација.

„Во тек е и онлајн тренингот на здравствени работници со помош на „Brown“ Универзитетот од САД. Вклучени се 20 доктори, 20 медицински сестри и тие се обучуваат да бидат тренери за искуствата во однос на лекувањето на овие пациенти од секој аспект, прием, тријажа, проценка, пристап, итн. Благодарејќи на експертите од САД и Универзитетот, овие луѓе ќе бидат обучени после да го пренесат знаењето и на своите колеги, не само во институциите тука во Скопје, туку и ширум државата во сите ЈЗУ каде има персонал кој може да дојде во контакт со овие пациенти“, информираше министерот Филипче.