Речиси сите имаат чекан за месо, но не знаат сите која страна од чеканот за што служи


 

Еве како правилно да користите чекан за месо и на што треба да внимавате.

Ваквиот чекан за месо има најмалку две страни, едната е густа со мали запци, а другата е малку помазна со големи бранови. Дали некогаш сте се запрашале за што точно служи?

Мора да признаете дека подготвувањето месо е еден од најзабавните делови од готвењето, а исто така е одличен начин да се ослободите од стресот кога сте лути или лути. Освен што помага да се олесни вашето расположение, месото што е убаво зачукувано има многу подобар вкус од месото што не е. Затоа е важно да се знае за што точно се користи која страна.

Сигурно најчесто ја користите помалата страна, но не е наменета за сите преработки на месо. Всушност, мазната површина на чеканот е делот што треба да го користите најчесто, бидејќи служи за изедначување на површината на пилешкото, шницлите и шницлите. Треба да го користите и за да ја изедначите дебелината на месото за да се испече или испржи рамномерно.

Другиот дел од чеканот, кој има мали заби, се користи за омекнување на цврсти парчиња месо. Тие ситни шилци ги разбиваат влакната што го прават месото тврдо, правејќи го месото полесно и повкусно за јадење. Дополнително, месото кое се подготвува со оваа страна на чеканот побрзо и подобро ја прима маринадата, бидејќи така полесно може да помине низ цврсти протеини.

При изборот на толчник, вреди да се обрне внимание не само на неговата форма, туку и на материјалот од кој е направен. Не ги советуваме оние чиј дел што треба да дојде во допир со месото е дрвен. Зошто? Бидејќи не може темелно да се исчисти и дезинфицира. Остатоците од сурово месо остануваат во празнините и ги контаминираат следните производи. Дрвените кујнски прибор тешко се чистат, па затоа често се извор на многу загадувачи и опасни бактерии.