Што е акриламид поради кој е уништен чипсот од Чачак


Чачак – Производителот на чипс од Чачак без приговор ја прифатил анализата на надлежната хрватска инспекција и се обврзал да ги уништи сите чипови од партијата во која е произведена спорната пратка. Помошникот министер за земјоделство Ненад Вујовиќ за РТС изјави дека технолошката процедура и самиот тип на суровина предизвикуваат одвреме-навреме да се појавува акриламид.

„Реагиравме брзо, бевме во погонот и констатиравме дека спорната количина е уништена во Хрватска, а она што остана беше забрането за понатамошна употреба и беше наредено да се уништи, објасни Вујовиќ.

При царинење, анализата на пратката на 33 палети ребрести чипсови со вкус на пиперка во пакувања од 150 грама покажа дека нивото на акриламид е повисоко од дозволеното.

Во последните пет години во ЕУ се врши голем притисок за намалување на концентрациите на акриламид, кој е производ на термичка обработка на храната и се смета за исклучително штетна супстанција. Долга е листата на производи во кои се наоѓа – од крекери, бисквити, чипсови и кафе, до бројни кондиторски производи.

Како што претходно објаснија експертите за  „Полтик“, акриламидот првично беше познат по својата индустриска улога во производството на пластика, хартија и лепило. Дури во 2002 година, истражувачите во Шведска открија дека го има и во храната. Тие забележале дека тој природно се формира во скробот на прехранбените производи при секојдневно готвење на високи температури. Уште во 2017 година, европските производители почнаа да го намалуваат нивото на оваа супстанца во нивните производи. Производителите на производи од компир, на пример, почнаа да користат сорти на компир со помала содржина на шеќер. Се препорачува суровиот помфрит да се измие и да се натопи во вода до два часа пред подготовката. Температурата на пржење мора да биде под 175 степени Целзиусови.