Сарма во црвен сос е рај за гурманите: Еве како да го приготвите омилениот ручек на поинаков начин


Сарма е специјалитет, а ние имаме безброј варијации на ова совршено јадење и сите се неодоливо вкусни!

Состојки

За сармата:
Кисела зелка 1 глава
Мешано мелено месо 500 гр
Ориз 100 гр
Кромид 1 глава
Лук 2 чешниња
Јајце 1
Сол и бибер по вкус
Мелен црвен пипер 1 кафена лажичка
Сув зачин 1 лажиче

За црвениот сос:

Сок од домати 500 мл
Брашно 2 лажици
Масло 2 лажици
Шеќер 1 лажиче
Сол и бибер по вкус
Ловоров лист 1

Подготовка

Подготовка на филот: Кромидот и лукот ситно исечкајте ги. Во поголем сад измешајте ги меленото месо, оризот, исечканиот кромид, јајцето, солта, биберот, пиперот и сувиот зачин. Добро измешајте ги сите состојки.

Подготовка на зелка: Одделете ги листовите кисела зелка и измијте ги ако се премногу солени. На секој лист ставете по една лажица фил, свиткајте ги и свиткајте ги краевите за да не истече филот.

Подготовка на сосот: Загрејте масло во тава, додадете брашно и пржете додека не порумени. Додадете сок од домати, шеќер, сол, бибер и ловоров лист. Гответе додека сосот не се згусне.
Ставете неколку листови зелка на дното на големо тенџере. Во тавата наредете ги сармата, преливајќи го секој ред со црвениот сос. Сармата покријте ја со листови зелка и прелијте со вода да покрие се. Гответе на тивок оган околу 2-3 часа.