“Real News”: Tsipras pret hapa konkretë nga Shkupi

Hapi drejt një marrëveshjeje të pranueshme reciprokisht, ndryshimi i emrit të aeroportit të Shkupit, heqja e monumenteve që aludojnë në irredentizëm, deklaratë publike për pranimin e një emri kompleks për përdorim të përgjithshëm, janë kërkesat e Athinës zyrtare ndaj Maqedonisë për të mbyllur mosmarrëveshjen për emrin, sipas gazetës greke “Real News”.
Gazetari me përvojë në tekstin e tij, siç thotë korrespondenti i MIA-s nga Athina, përcjell pikëpamjet e kryeministrit grek dhe atë që ai pret nga Maqedonia.

Një mesazh për Shkupin për të marrë hapa konkretë për të pasur një marrëveshje mbi çështjen e emrit dhe
në mënyrë që vendi fqinjë të integrohet, së pari në NATO, dhe pastaj në BE thotë Alexis Tsipras.
“Merrni hapa drejt një marrëveshjeje të pranueshme reciprokisht” i drejtohet Shkupit, kryeministri grek, sepse Athina pret që qeveria e Zaevit të fillojë të veprojë, në mënyrë që të mund të fillojnë bisedimet e mirëfillta për çështjen e emrit, shkruan “Real news ”

Këto hapa, konkretisht kërkesat e palës greke derjtuar palës maqedonasë, sipas gazetës, siç përcjell MIA, janë konkrete dhe kanë të bëjnë me: ndryshimin e emrit të aeroportit të Shkupit, heqja e përmendoreve që përcjellin irrendentizëm, si ajo e Aleksandrit të Madh dhe Filipit, por edhe një opinion publik nga Shkupi që pranon një bisedë rreth një emri kompleks për një përdorim të përgjithshëm. Erga Omnes është një pikë që është veçanërisht e rëndësishme për Athinën.

Në tryezën e bisedimeve me Përfaqësuesin e Kombeve të Bashkuara, Mattheë Nimetz, të gjitha emrat që janë përmendur në bisedat e mëparshme janë mbledhur. Athina nuk i sheh si emra pozitivë “Veriu”, “Epërmja” ose “E Reja”, të përmendur nga Zëvendëskryeministri Angjushev, sepse ata aludojnë në 2 ose më shumë Maqedoni. Vlen të përmendet se anëtarët e qeverisë në Athinë shohin pozitivisht propozimin “Republika Maqedonase e Shkupit”, e cila siç zbuloi Theodoros Pangalos, ai ia propozoi të parti të MPJ-së së atëhershme Antonis Samaras, në qeverinë e Mitsotakis. Siç shkruan sot botimi grek nëse nuk ka hapa konkretë në anën maqedonase, Greqia nuk do të hyjë në biseda kuptimplota për emrin.

Pavarësisht nga zhvillimet e fundit në Greqi dhe mosmarrëveshjet brenda vendit përreth pozicionet mbi emrin, posaçërisht pas qëndrimit negativ të partnerit të koalicionit Panos Kamenos, sipas gazetës, në zyrën e Alexis Tsipras nuk ka asnjë shqetësim nëse marrëveshja e mundshme do të marrë një dritë jeshile nga parlamenti grek, dhe as nuk do të mendojnë skenari i një rrëzimi të qeverisë për shkak të mosmarrëveshjes së emrit. Zyrtarët e qeverisë besojnë atë marrëveshja do të votohej me ndihmën e deputetëve nga partitë e opozitës dhe kryeministri grek
në takimin tek a tek me Panos Kamenos do të përpiqet të gjejë një formulë për një marrëveshje midis
partnerët e koalicionit.

Pikërisht qëndrimi i Kamenosit dhe kërkesa për mbledhjen e një takimi udhëheqës në presidencën
një pallat në të cilin linjat e kuqe të Greqisë për emrin do të përcaktoheshin, siç përcjell korrespondent i
MPB nga Athina, ka hapur një debat të nxehtë në Greqi në periudhën e kaluar.

Alexis Tsipras nuk është kategorik për këtë mundësi, sipas “Lajmit Real”, por ai mund të përballet me vështirësi nga pozicionet e udhëheqësve të Grekëve të Pavarur dhe Demokracisë së Re. Kamenos nuk pranon një emër kompleks me termin Maqedoni, dhe Mitsotakis nuk do të mbështesë nëse qeveria është në pozita të ndryshme.