Прилагодете ја исхраната на високи температури: Што треба да се јаде во јуни?

Иако летото се уште официјално не започнало, многу лекари, диететичари и нутриционисти советуваат дека е важно да се прилагодиме на полесна и поздрава исхрана за полесно да ги поднесуваме високите температури.
Во овој поглед, диететичарите Никол Родригез и Венди Џо Петерсон открија која храна е пожелна да се јаде во јуни. Иако најчесто се работи за зеленчук или овошје, една храна може да ве изненади.
Артичоки
Артичоките не се толку популарна храна на нашите менија, но бидејќи се добар извор на растителни влакна, можат да бидат одличен додаток на многу оброци. Еден артишок со средна големина содржи приближно 60 калории, 3,5 грама протеини и седум грама влакна. Богат е со калиум, кој е важен електролит за регулирање на балансот на течности во телото.
Праски
Праските и другите коскесто овошје се добар избор во текот на летните денови. Сепак, диететичарот Родригез конкретно посочува зошто треба да јадеме праски. Една праска со средна големина содржи само 80 калории, три грама влакна и два грама протеини. Покрај тоа, содржи и бета каротен, важен антиоксиданс кој се претвора во витамин А и е важен за имунитетот и здравјето на очите.
Јаготки
Диететичарите препорачуваат јаготки секој ден, и тоа со добра причина. Имено, една шолја јагоди содржи 50 калории, три грама влакна и 85 милиграми витамин Ц, а познато е дека витаминот Ц игра важна улога во имунитетот и производството на колаген во кожата.
Свежо сирење
Иако урдата или свежо сирење е достапна во текот на целата година, јуни е национален месец на млечни производи. Родригез Родригез препорачува да вклучите урда во вашата исхрана. Тоа е одличен начин да добиете повеќе протеини и важни хранливи материи. Една чаша урда со малку маснотии содржи 24 грама протеини и приближно 180 калории. Покрај тоа, тој е добар извор на калциум, кој е неопходен за одржување цврсти коски и за работа на мускулите и нервите.