Повкусна од ајвар и совршен прилог! Ловечката салата е задолжително зимско јадење, а овој рецепт ќе ви се допадне
Ако правите зимница, не заборавајте да ја подготвите ловечка салата, бисер од тегла што е совршен прилог.
Раната есен е вистинско време домаќинките да подготват зимница, во која месеци подоцна ќе уживаат целото семејство.
Покрај ајварот, кој за многумина е главен специјалитет, не треба да се заборави и шарената салата, пинџур, киселата зелка… Сепак, вистинското богатство на зимската сезона е и вкусната ловечка салата, идеална придружба за секој солен оброк. .
Обидете се да го направите по стариот рецепт на една баба која веќе не е жива, но на помладите генерации им покажала докажан начин на подготовка.
Ловечката салата, неотворена, може да трае и до две или три години.
Состојки:
– 3 килограми домати
– 3 килограми пиперка
– 200 грама шеќер
– чаша масло
– 2 глави лук
– 100 грама сол
– 300 грама вински оцет
– едена веза магдонос
– 1 конзерванс (тоа оди според рецептот, но можете и без него)
Подготовка:
1.Потопете ги доматите во топла вода, а потоа излупете ја кожата. Потоа треба да се исече на коцки и да се пржи 30 минути на масло (откако ќе зоврие).
2. Пиперката се сече на коцки и се пржи со доматите уште 30 минути (исто така откако ќе зоврие).
3. Кога ќе почне да врие, додадете оцет, сол и шеќер.
4. Кога ќе ја тргнете тавата од оган, додајте ги лукот и магдоносот, а потоа наполнете ги теглите додека е уште жешко.
5. Ако додадете конзерванс, се додава на крајот од пржењето.