Пет причини да почнете да јадете смокви
Смоквите, суви и свежи, се одличен извор на влакна и се полни со витамини и минерали. Дознајте повеќе за нивните нутритивни придобивки
Смоквите се плод на дрвото фикус, кое е дел од семејството на црница (Moraceae). Имаат уникатен, сладок вкус, мека текстура и се полни со малку крцкави, јастиви семиња. Свежите смокви се нежни и лесно расипливи, па често се сушат за да се зачуваат.
Постојат неколку видови смокви, од кои сите се разликуваат по боја и текстура. Нивната природна сладост значи дека пред времето на рафинираните шеќери често се користеле како засладувач, пишува bbcgoodfood.com.
Порција од 30 g суви смокви обезбедува: протеини, масти, јаглени хидрати, влакна, калиум, калциум, магнезиум и железо.
Свежите смокви содржат и каротин.
5 причини зошто да јадете смокви
1. Здраво варење
Ако некогаш сте имале проблем со варењето, некој веројатно ви ги препорачал смоквите како одличен начин за „движење“ на цревата. Смоквите често се препорачуваат бидејќи делуваат како природен лаксатив поради високата содржина на влакна. Влакната што тие ги обезбедуваат, исто така, имаат пребиотични својства, ги хранат цревните бактерии и промовираат здрава животна средина во цревата што, како резултат на тоа, го подобрува варењето.
2. Богати се со антиоксиданси
Смоквите, особено зрелите, се богати со заштитни растителни соединенија наречени полифеноли. Овие соединенија имаат заштитни антиоксидантни својства, што значи дека помагаат да се спречи кислородот да реагира со други хемикалии и да предизвика оштетување на клетките и ткивата, така што тие се клучни за управување со оксидацијата.
3. Може да поддржи умерен крвен притисок
Многумина од нас консумираат премногу натриум (сол), кој се наоѓа во преработената храна. Високиот внес на натриум може да доведе до недостаток на калиум, а оваа нерамнотежа може да доведе до висок крвен притисок (хипертензија). Исхраната богата со овошје и зеленчук, вклучително и свежи смокви, природно го зголемува нивото на калиум и затоа помага да се контролира крвниот притисок.
4. Го поддржува здравјето на коските
Смоквите се добар извор на минерали погодни за коските, вклучувајќи калциум, магнезиум и фосфор. Смоквите се особено богати со калциум, а некои студии сугерираат дека содржат 3,2 пати повеќе калциум од другите овошја.
Тие се и добар извор на калиум, кој го контролира излачувањето на калциум во урината, предизвикано од исхраната богата со сол. Ова за возврат помага да се одржи калциумот во коските и како резултат може да го намали ризикот од остеопороза.
5. Може да го подобри квалитетот на исхраната и да помогне во контролата на тежината
Природно богати со диетални влакна и преполни со витамини и минерали, смоквите можат да бидат корисна храна за подобрување на нутриционистичката разновидност на вашата исхрана и за возврат да помогне во управувањето со тежината. Храната богата со влакна обезбедува чувство на ситост и може да го намали гладот и желбата, додека клучните хранливи материи го контролираат и шеќерот во крвта.
Дали смоквите се безбедни за сите?
Ако сте алергични на полен од бреза, може да почувствувате реакција на одредени овошја, вклучително и смокви. Смоквите содржат и природен латекс, на кој некои луѓе се алергични.
Доколку ве советувале да следите диета со малку оксалати, треба да знаете дека смоквите содржат високо ниво на оксалат. Богати се и со витамин К, па доколку ви се препишани средства за разредување на крвта, треба да се консултирате со вашиот лекар.
Уживајте во умерени количини бидејќи големи количини може да имаат лаксативно дејство.
Ако земате препишани лекови, секогаш проверувајте кај вашиот општ лекар или регистриран диететичар пред да направите какви било промени во вашата исхрана.