Оваа комбинација е чудо за имунитет: Лесно се прави, а потребни ви се две намирници


Лесно се прави ферментиран мед со лук, одличен е за зајакнување на имунитетот, но и како додаток на јадења кои ќе му дадат неодолив вкус.

Медот и лукот се намирници кои имаат добро познати здравствени придобивки. Непастеризираниот суров мед е полн со антиоксиданси кои го штитат и зајакнуваат имунолошкиот систем, а има и антибактериски и антисептички својства.

Лукот содржи високо ниво на сулфур, амино киселини, флавоноиди и алицин. Алицинот е соединение кое му дава на лукот антибактериски и антивирусни својства, што го прави доста моќен имунолошки зајакнувач и борец против настинката и грипот.

За да направите ферментиран мед од лук, потребна ви е стаклена тегла, две излупени главици лук и една чаша суров, непастеризиран мед.

Подготовка:

Ставете ги излупените чешниња лук во теглата. Прелијте со една шолја мед, така што медот го покрива лукот, но остава простор во теглата, за да нарасне медот при ферментација. Затворете ја теглата со капак.

Секој ден или секој втор ден, превртете ја теглата – превртете ја наопаку, па свртете ја наопаку, за повторно да го намачкате лукот со мед. Исто така, отворете ја теглата за да го ослободите насобраниот јаглерод диоксид. Се препорачува оваа смеса да отстои еден месец пред првата употреба, за лукот целосно да омекне.

Ферментираниот мед со лук треба да се чува на собна температура, никогаш во фрижидер, а може да трае и до 12 месеци.