НЦЦ: Петре М. Андреевски- македонскиот Кафка

Делото на прославениот македонски автор се најде и пред германските читатели, што беше повод, швајцарскиот весник Ноје Цирхер Цајтунг да го спореди со славниот Кафка

Расказите на Македонецот Петре М.Андреевски се едно големо Мементо мори, пишува Ноје Цирхер Цајтунг (НЦЦ) во најавата на текстот, дополнувајќи дека германската публика сега има ретка можност да се запознае со делото на македонскиот автор преку збирката раскази „Сите лица на смртта“. Текстот на НЦЦ ви го пренесуваме во целост:

„Во расказот ‘Дупка’ на Кафка, една безимена, уплашена креатура речиси фанатично работи за да го обезбеди и одбрани нејзиниот подземен систем од тунели од можни натрапници.

Речиси како продолжение и драматичен развој на фрагментот од Кафка се чита прозното дело на македонскиот автор Петре М.Андреевски кое што сега за прв пат е објавено на германски јазик.

Линк до текстот на Дојче веле тука