Најдобриот природен пробиотик кој треба да се јаде секој ден: Тајната за добро варење и имунитет е во оваа храна
![](https://nezavisen.mk/wp-content/uploads/2021/07/kefir-2.jpg)
Придобивките од кефирот, пробиотик со заситувачки ефект, кој го оптимизира метаболизмот, помага во регулирањето на дигестивните процеси и е одличен кога сакате да изгубите тежина.
Кефирот е пробиотска храна направена од ферментирано млеко, која освен што го зачувува здравјето на цревата, го поттикнува метаболизмот и има други придобивки за имунолошкиот систем и нега на кожата. Нутриционистите сè почесто зборуваат за овој пијалок, кој потекнува од Кавказ и се прави од свежо овчо, козјо или кравјо млеко и ферментиран кефир или гранули, како поради неговите хранливи и дигестивни својства, така и поради неговата разноврсност: се користи за конзумирање помеѓу оброците, за појадок, како десерт или дури и за замена за вечера, ако сакате да ме замените голем оброк.
Кефирот содржи протеини, јаглени хидрати, калиум, калциум, магнезиум, фосфор и витамини Д, А и Б.
Според експертите, освен што е корисен за кожата – е една од намирниците што ја подобруваат псоријазата – кефирот го оптимизира метаболизмот, помага во регулирањето на дигестивните процеси, го чисти дигестивниот систем и го регулира нивото на липиди и шеќер во крвта. Плус, тој е богат со протеини и нискокалоричен, па затоа е одличен кога сакате да изгубите тежина.
Ферментацијата се одвива во кефир со помош на квасци и бактерии. Поради разновидноста на микроорганизми кои ги содржи, тој е одличен за цревата и може да се спореди со природниот јогурт, кој исто така многу се препорачува за здравјето на цревата.
Врската помеѓу пробиотиците, телесната тежина и метаболизмот
Општо е познато дека пробиотиците влијаат на здравјето на цревата поради присуството на микроорганизми и бактерии корисни за цревната флора. Како тие влијаат на метаболизмот и телесната тежина е помалку познато. Цревниот микробиом ги вклучува сите микроорганизми во нашите црева и има големо влијание врз нашето здравје, одбрана и благосостојба. Бројни научни истражувања покажаа дека цревните бактерии играат одлучувачка улога во телесната тежина, како во зголемувањето, така и во слабеењето. Имено, цревните бактерии ја разградуваат храната за да може да се апсорбираат хранливите материи, а секоја од овие бактерии има посебна функција. Сето ова го одредува функционирањето на целиот метаболизам. Со други зборови: пробиотиците го подобруваат варењето на мастите и ја зголемуваат потрошувачката на енергија. Кефирот е особено добар бидејќи е и протеинска храна со заситувачки ефект, што помага да се забрза метаболизмот и да се намали телесната тежина. Многу истражувања потврдуваат дека исхраната богата со пробиотици, како што е јогуртот, ја зголемува разновидноста на микробиомот и го намалува воспалението во желудникот.
Кога да се консумира кефир?
Кефирот е сестран производ кој можете да го консумирате помеѓу оброците – наутро или попладне, за да спречите воспаление што се акумулира во текот на денот – или за појадок. Во овој оброк може да се спои со чиа семе, бобинки и малку стевиа. Исто така, може да има вечера со лактоза по обилен ручек (сепак, во овој случај зборуваме за компензаторен механизам кој не треба да се злоупотребува, туку повремено да се користи). Покрај тоа, како што е потврдено со студија од 2013 година на Универзитетот во Калифорнија, жените кои консумирале пробиотици во јогурт имале помала активност на мозокот во делот од мозокот поврзан со стресот.