На овој начин џемот нема да се расипе! Само додадете една состојка 5 минути пред крајот на готвењето
Купениот џем не може да се спореди со домашен џем, по бабиниот рецепт, па ви предлагаме барем сами да го подготвите овој сладок овошен намаз.
Можете да користите секое овошје што ви се допаѓа бидејќи е во сезона, па изберете го она што најмногу ви се допаѓа и започнете со подготовката.
Правењето џем не е комплицирано, но потребно е малку време, особено ако правите големи количини. Но, крајниот производ е вреден за напор. Кошмар на секоја домаќинка е кога ќе види мувла на својот џем. Наместо да го фрлите џемот, постои едноставно решение кое многумина го пробале.
Додека го готвите, додадете лимонска киселина и џемот нема да се расипе. За 1 кг овошје користете третина од лажичка лимонска киселина. Се додава 5 минути пред крај.