Луѓето со висок холестерол треба да ги избегнуваат овие намирници: Две се особено ризични


Зголемениот холестерол сериозно го нарушува здравјето на срцето и крвните садови бидејќи предизвикува насобирање масти во артериите, зголемувајќи го ризикот од срцев удар и мозочен удар.

Ова доведува до атеросклероза, акумулација на масти во крвните садови и го зголемува ризикот од срцеви компликации. Според упатствата, мажите треба да консумираат не повеќе од 30 грама заситени масти дневно, а жените не повеќе од 20 грама.

Паркер, исто така, издвои два вида храна што претставуваат посебен ризик за луѓето со покачен холестерол.

Колбаси
Колбасите се сметаат за преработено месо кое содржи голема количина заситени масти, често помеѓу 5 и 10 грама на 100 грама производ.

„Само една порција може да содржи четвртина од препорачаниот дневен внес“, предупредува Паркер.

Редовното консумирање колбаси може значително да го зголеми LDL холестеролот, што е главната причина за затнување на артериите. Ова дополнително го зголемува притисокот врз срцето и го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Покрај мастите, колбасите често содржат големи количини сол и адитиви, што претставува дополнителен товар за телото. Дури и пилешките или говедските колбаси, иако се малку полесни, не се без холестерол и заситени масти. Затоа, на луѓето со покачен холестерол им се препорачува да ги избегнуваат или целосно да ги исклучат од нивната исхрана.

Сланина
Сланината е уште една здрава храна за срцето што треба да се избегнува. Таа исто така припаѓа на групата преработено месо и често се подготвува со масти, што дополнително го зголемува вкупниот внес на заситени масти.

„Препораката е да се ограничи внесот на црвено и преработено месо на не повеќе од 70 грама дневно“, забележува Паркер. Две парчиња сланина лесно можат да ја достигнат или надминат таа граница.

Иако постојат варијанти на сланина направена од мисирка или помалку масно месо, тие не се без ризици. Харвард здравство предупредува дека дури и таквите верзии содржат холестерол и значителна количина на заситени масти. Значи, ако сакаме да го намалиме холестеролот, најдобриот избор е целосно да ја избегнуваме сланината и да ја замениме со посни протеини од растително потекло или протеини од риба и мешунки.