„Лошите црева го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања“: Кардиолог открива како да се избегне надуеност по јадење


Кардиологот д-р Алок Чопра ја нагласува важноста на здравјето на цревата за здравјето на срцето и споделува совети од секојдневниот живот за спречување на надуеност и подобрување на целокупното здравје.

Здравјето на цревата е исто толку важно за целокупното здравје. Покрај тоа, лошата функција на цревата може да влијае и на функцијата на срцето. Според студија од март 2017 година, промените во составот на цревната микробиота се поврзани со хипертензија, срцева слабост, хронична бубрежна болест, дебелина, па дури и дијабетес тип 2.

Д-р Алок Чопра, кардиолог, ја истакна клучната улога на цревата во одржувањето на здравјето на срцето. Тој, исто така, сподели неколку едноставни секојдневни трикови што можат да ви помогнат да ги одржите цревата во врвна форма и да избегнете надуеност. Еве што препорачува тој.

„Како кардиолог, видов како здравјето на цревата влијае на вашето целокупно здравје, вклучително и на вашето срце. Овие едноставни навики можат да ви помогнат да избегнете надуеност по оброците и да се чувствувате најдобро“, рече докторот.

Неговите препораки:

– Јадете бавно и внимателно: добро џвакајте ја храната за да го потпомогнете варењето на храната.
– Избегнувајте газирани пијалоци: тие задржуваат вишок гасови во телото.
– Внимавајте на големината на порциите: прејадувањето ги оптоварува цревата.
– Ограничете ја храната што предизвикува гасови: како што се грав, леќа и зеленчук како брокула, зелка…
– Прошетајте по оброците: лесната прошетка го намалува натрупувањето на гасови и помага во варењето на храната.
– Останете хидрирани: пиењето доволно вода го одржува варењето на храната редовно.

Според извештајот на „Џонс Хопкинс Медисин“, експертите долго време се сомневаат во врска помеѓу здравјето на цревата и здравјето на срцето, а новите истражувања дополнително го потврдуваат тоа. Промените во одредени видови цревни бактерии се поврзани со висок крвен притисок, пониски нивоа на добар холестерол, срцеви заболувања, срцев удар, мозочен удар и срцева слабост. Нерамнотежата во бактериите може да значи и повеќе нуспроизводи кои го зголемуваат нивото на холестерол и ги оштетуваат крвните садови.