Колку сол да се стави во ќебапи, бургери и мусака – водич за домаќинки


Солта е мала работа што прави голема разлика – таа одредува дали ќебапите, бургерите и мусаката ќе бидат безвкусни или совршено вкусни.

Солта често добива лоша репутација, но вистината е дека таа е еден од клучните зачини без кои речиси ниедно јадење не би имало полн вкус. Сепак, кога станува збор за мелено месо, важно е да се знае колку сол е навистина потребна – за јадењето да биде сочно, вкусно и во исто време здраво.

Меленото месо е основа на многу јадења – од ќофтиња, плескавици и ќебапи, до мусака, лазањи, болоњезе сос и колбаси. Затоа прашањето „колку сол се става во меленото месо?“ станува многу важно.

Идеална количина сол за ќебапи, плескавици и ролни со месо
За јадења со мелено месо кои се обликувани (ќофтиња, пржени лепчиња, ролни, ќебапи, плескавици), солта треба да се додаде однапред. Најдобрата мерка е околу 20 г сол на 1 кг месо – приближно 2 рамни лажички. Ако користите мешавини од зачини кои веќе содржат сол, не заборавајте да ја намалите количината за јадењето да не биде премногу солено.

Совет:
Секогаш посолете го месото малку помалку отколку што мислите дека ви е потребно. Вкусот на солта се интензивира за време на печењето и готвењето, и секогаш можете да додадете сол подоцна, но не можете да поправите јадење што е премногу солено.

Сол во јадења со сос (мусака, болоњезе, лазањи)
Во јадењата каде што меленото месо се пржи во трошки, а потоа се додава во сосот, количината на сол зависи од тоа колку е лут самиот сос. Во просек, и овде важи правилото до 2 лажички сол на 1 кг месо. Предноста на овие јадења е што секогаш можете да додадете сол подоцна, додека корегирањето на пресоленото јадење е практично невозможно.

Колку сол влегува во колбасите и суџуките
Во сувомеснатите производи и колбасите, солта игра и улога на конзерванс. Затоа месото обично прво се посолува со помала количина (8-10 г на 1 кг месо) за да се ослободи течноста, а потоа се додава повеќе за време на мелењето. Вкупната количина не треба да надминува 18-20 г сол на 1 кг месо.

Иако солта е неопходна во подготовката на мелено месо, клучно е да се користи умерено. Вистинската мерка не само што ќе го подобри вкусот, туку и ќе го зачува здравјето. Правилото „колку повеќе, толку подобро“ сигурно не важи овде – а највкусното јадење е она што е зачинето токму како што треба.