Колку долго треба да ја чуваме руската салата во фрижидер?


Можеби ќе се изненадите кога ќе слушнете каков е „рокот на траење“ на руската салата.

Во нашата земја нема прослава во зимските месеци без руска слата на трпезата. Ова особено се однесува на празниците, кога сме подготвени да ја потаманиме руска салата „од утрото до вечерта“. Кралицата на празничната трпеза е популарна ширум светот, но многу луѓе грешат со начинот на кој ја чуваат.

Руската салата се прави од зеленчук, мајонез, шунка и јајца и поради овој состав лесно може да се расипе. Повеќето домаќинки засекогаш се прашуваат колку долго руската салата всушност може да остане во фрижидер и да биде безбедна за јадење. Иако многумина мислат дека рокот на траење на руската салата е пет дена, вистината е поинаква. Без разлика дали е посно или мрсно, најдобро би било да ја изедете во рок од три дена.

Исто така, важно е веднаш да ја ставите руската салата повторно во фрижидер откако ќе ја земете. Ако остане на топло предолго, постои голема веројатност состојките да ферментираат и да се расипат. Една од најголемите грешки што повеќето од нас ги правиме е да го покриеме садот со фолија. На овој начин дозволуваме микроорганизмите да влезат во садот, па најдобро е руската салата да ја чувате во сад со капак.

Покрај тоа, многумина советуваат дека идеалната температура за руска салата е 4 степени Целзиусови. Да потсетиме дека експертите неколку пати укажаа на штетното влијание од употребата на фолија. На бактериите им треба воздух за да растат. Некои бактерии како што се стафилококите и бацилус цереус, кои предизвикуваат болести предизвикани од храна, произведуваат токсини кои не се уништуваат со високи температури за готвење. Алуминиумската фолија е за печење, а не за чување остатоци.