Клучот е во две работи: Како да препознаете вистинско маслиново масло?


Експертите предупредуваат дека дури 90 проценти од маслиновото масло не се произведува на правилен начин, без оглед на етикетата.

Експертите откриваат дека за да препознаете вистинско маслиново масло, треба да обрнете внимание на две работи, односно мирис и вкус.

Првиот чекор во контролата на квалитетот е мирисот. Вистинското маслиново масло треба да мириса овошно, свежо и зелено. Истурете малку масло во чаша, загрејте ја на 27 степени Целзиусови, потоа почнува да испарува и да ги ослободува своите вистински ароми.

Друг клучен индикатор е вкусот. Квалитетното масло мора да биде зачинето и горчливо, толку многу што може да ве натера да се закашлате или дури и да ви ги солзи очите. Ова е знак дека маслото е добиено директно од плодот на маслинката, без адитиви и хемија.

Иако бојата може да варира, зеленикавата нијанса често укажува на свежина и природност. Сепак, најважни се мирисот и вкусот.

Интересно е што вистинското маслиново масло може да издржи високи температури, па затоа може да се користи и за пржење, што е уште еден показател за неговата отпорност и вредност.