CONCERT OF BLIXA BARGELD AND TEHO TEARDO: Dark and energetic music theater in three languages


The genius frontman of the Berlin-based industrial band “Einstürzende Neubauten” and former member of “Bad Seeds” by Nick Cave, Blixa Bargeld and Italian composer Teho Teardo presented their second joint album “Nerissimo” in the Macedonian Philharmonic. After three years of their debut album “Still Smiling”, Bargeld and Teardo returned with a whole new material and …

CONCERT OF BLIXA BARGELD AND TEHO TEARDO: Dark and energetic music theater in three languages Read More »

Синовите глумци во иста претстава, татковците на различни страни


Дисциплинска комисија ќе одлучува дали и како ќе се казнат актерите во „Ничија земја“ на Македонскиот народен театар, кои во петокот вечерта одбија да ја одиграат претставата во знак на поддршка со нивниот притворен колега Владо Јовановски. Скандалот со откажаната претстава пред полна сала доби продолжение на социјалните мрежи и му се залепи политички предзнак, …

Синовите глумци во иста претстава, татковците на различни страни Read More »

Митковски: Не бараме амнестија, туку домашен притвор за Владо


Оливер Митковски, еден од актерите кои играат во претставата ,,Ничија земја“, на својот ФБ профил се обиде да ја објасни одлуката вчера да не ја одиграат пред публиката во МНТ и да бојкотираат во знак на поддршка на нивниот колега Владо Јовановски, кој веќе е во затворски притвор за насилствата во парламентот на 27 април. …

Митковски: Не бараме амнестија, туку домашен притвор за Владо Read More »

Exhibit on International Day of Persons with Disabilities


In the framework of observances of the International Day of Persons with Disabilities, exhibit “Wherever I Go, I Come Back to You” opens in the National Gallery of Macedonia-Cifte Amam on Friday. Displayed ceramics items are created by pupils with impaired hearing and speech from school “Partenija Zografski” and “Josip Broz Tito” high school students, mentored by …

Exhibit on International Day of Persons with Disabilities Read More »

Taksirat Festival kicks off


The 19th edition of Taksirat Festival kicks off Nov. 30 and runs until Dec. 9 in the Youth Cultural Centre featuring events with participation of over 60 artists. The festival is held in partnership with Desonanz Festival. Katarina Evgo, representative of Password Production, who is the organiser of Taksirat, noted that the guests of the …

Taksirat Festival kicks off Read More »

Special award for Macedonian film ‘Golden Five’ in St.Petersburg


Journalists and critics of the Rossiyskaya Gazeta daily newspaper bestowed a special award to Macedonian director Goran Trencovski for his movie ‘Golden Five’ at the 15th International Festival of Debut and Student Films ‘Beginning’ in St.Petersburg. The award is a recognition for ‘the consistent search for the historical truth’, the movie producer ‘Revolution Production’ says. …

Special award for Macedonian film ‘Golden Five’ in St.Petersburg Read More »

Македонски кирилски ракопис од средниот век се чува во Русија


Македонски кирилски ракопис од средниот век, богатство на Македонците од Албанија, се чува во Русија. – Орбелскиот или Ербелскиот триод претставува средномакедонски кирилски ракопис кој потекнува од втората половина на XIII век и има 241+4 пергаментни листови. Ги содржи двата дела на триодот, посниот и цветниот, како и пирамии и делови на уставот, вели Никола …

Македонски кирилски ракопис од средниот век се чува во Русија Read More »

“Non-Oui” of Lidija Dimkovska to run for Balkanika award


Novel “Non-Oui” by Lidija Dimkovska will be Macedonia’s representative running for regional literary award “Balkanika 2016”, the national jury has decided. “‘Non-Oui’ is a novel-metaphor of life and death, merging the fictional and the factual, history and present, individual and collective destinies, big and small narratives, home and abroad, white-black perception of reality and human …

“Non-Oui” of Lidija Dimkovska to run for Balkanika award Read More »

Macedonian Philharmonic Orchestra holds 73rd anniversary concert


Macedonian Philharmonic Orchestra is to hold Friday evening a symphonic concert titled ‘Happy Birthday!’ to mark its 73rd anniversary. Borjan Canev is the conductor, whereas Ljubisha Kirovski will perform as soloist. The programme includes Prelude for orchestra no. 2 by Macedonian composer Pande Shahov, Violin Concert no. 1, op. 28 by Karl Goldmark and George …

Macedonian Philharmonic Orchestra holds 73rd anniversary concert Read More »

„Магичен глас“ – концерт за деца на Македонската филхармонија


Македонската филхармонија денеска напладне ќе одржи симфониски концерт за деца насловен „Магичен глас“, на кој како солист ќе настапи сопранот Билјана Јосифов. Аниматор на концертот ќе биде актерот Мартин Јордановски, а диригент Дијана Илкоска-Имери. „Приказната се однесува за едно момче кое сака да стане оперски пејач и сонува сон во кој тој навистина пее оперски …

„Магичен глас“ – концерт за деца на Македонската филхармонија Read More »

Кежаровски: Не смееме да ги затвориме очите и да бидеме неми набљудувачи


Новинарот Томислав Кежаровски вечерва пред огромна публика и со мноштво емоции ја промовираше својата прва книга „Живот во кутија“, што е приказ за неговиот осуммесечен притвор во затворот Шутка. – Целта е таму некаде далеку, ама може да стасаме ако одиме кон неа по добро исцртани патеки. Мора да бидеме едни до други. Нема вакви …

Кежаровски: Не смееме да ги затвориме очите и да бидеме неми набљудувачи Read More »