Како виното, чајот и бобинките можат да ви помогнат да го намалите ризикот од деменција


Една нова студија открива дека јадењето шест дополнителни порции храна богата со флавоноиди дневно може да го намали ризикот од деменција за 28 проценти, особено кај оние со висок крвен притисок, депресија и висок генетски ризик.

Најголемо намалување на ризикот е забележано кај луѓето кои консумирале најмалку две од следниве на ден: пет шолји чај, една чаша црвено вино и половина порција бобинки.

Флавоноидите се природни супстанции кои се наоѓаат во овошјето, зеленчукот и другите растенија. Докажано е дека тие го намалуваат воспалението во мозокот, го подобруваат протокот на крв во мозокот и го промовираат растот на корисни бактерии во цревата.

Новата студија, објавена во средата во JAMA Network Open, опфати речиси 122.000 жители на ОК на возраст меѓу 40 и 70 години. Тимот беше предводен од истражувачи од Универзитетот Квин Белфаст.

Од учесниците било побарано да пријават што јаделе, а истражувачите доделиле оценка врз основа на внесувањето на црн или зелен чај, црвено вино, јаболка, бобинки, грозје, портокали, грејпфрут, слатки пиперки, кромид и темно чоколадо.

Повеќето учесници консумирале четири до пет дневни порции храна богата со флавоноиди, а чајот бил најпопуларен. Волонтерите биле следени приближно девет години, за кое време биле евидентирани 882 случаи на деменција.

Оние со највисоки резултати имале помал ризик од деменција во споредба со оние со најниски резултати.

Проучувајќи неколку видови флавоноиди, истражувачите открија дека антоцијанот, флаван-3-ол и флавонот имаат најсилни асоцијации со ризикот од деменција. Чајот, црвеното вино и бобинки се одлични извори на овие флавоноиди.