Како да се заштитите од змија и крлеж и што помага при каснување од истите

Пристигнаа долгоочекуваните топли и сончеви денови, а верувам дека многумина од нас обожаваат да престојуваат во природа во овој прекрасен летен период. Сега е идеално време за берење лековити билки и уживање во прекрасните глетки од планинските врвови, но мора да внимаваме и на неколку важни правила при престојот во дивина. Може да ни се случи уживањето да ни го расипат змиите, комарците, крлежите и разни други инсекти.
Змиите не сакаат вибрации
Додека пешачите и престојувате во природа, секогаш имајте стап и потчукнувајте со него на земја. На тој начин создавате вибрации што ги чувствуваат змиите, па тие се оддалечуваат од вашиот пат. Но, запомнете дека тие само уживаат во нивното природно живеалиште и вие сте Во случај на каснување од змија, препорака е да го истриете местото на каснување со ајдучка трева или подобро, тинктура од ајдучка трева и да испиете 30 капки од тинктурата во
чаши вода на секои половина час до пристигнувањето на брзата помош.
Крлежите ја сакаат нашата крв
Во текот на пролетта, а особено летото, мораме да се заштитиме од крлежи. Крлежите може да се инфицирани со вирус и да не заразат со менингоенцефалитис што го пренесува крлежот. Општите симптоми на менингоенцефалитисот што го пренесува крлежот се црвенило на кожата и низа поблаги симптоми слични на вируси.
Но, доколку по периодот на инкубација од 7-14 дена се појават посилни симптоми (главоболка, гадење, слабост, пореметување на видот, вкочанет врат), задолжително обратете се кај вашиот лекар, а во случај на тешки симптоми задолжително да се јавите во најблиската инфективна клиника. .
Ако најдете крлеж, извлечете го внимателно со пинцета и свртете го спротивно од стрелките на часовникот и извлечете го, бидејќи на крлежот му требаат 5-6 часа, па дури и повеќе, да најде место на телото и да се смести и започнете со хранење. Пред да го извадите намачкајте го со малку масло, а откако ќе го извадите раната дезинфицирајте ја со алкохол, оцет или сок од лимон, т.е. масло од лаванда или чајно дрво.