Јапонско јаболко: Вистинска есенска експлозија од здравје

Ова портокалово овошје на прв поглед наликува на домат. Иако се нарекува „јапонско јаболко“, првобитното потекло му е од Кина, иако се одгледува во сите потопли делови на светот.
Егзотичниот плод во неговата незрела форма може да има горчлив/кисел вкус, но кога е целосно зрел е сладок како мед скриен во неговото портокалово месо. За жал, не е често присутно во нашата овошна чинија поради тоа што го купуваме во погрешна фаза на зреење и не ги знаеме неговите придобивки.
Бидејќи е достапно токму во есен/зима сиромашниот со витамини период, дозволете оваа портокалова топка да ве освои со својот мирис и вкус.
Слаткото и вкусно овошје на persimmon е богато со здрави хранливи материи како што се витамини, минерали и антиоксиданси.
Во текот на секоја сезона на зреење, овошните дрвја можат да ја променат формата. Тие исто така варираат по големина од околу 50 до 500 грама. Бојата на овошјето варира од светло жолта до темно портокалова. Целиот плод е за јадење, освен семката и стеблото, пишува Задовољна.хр.
Корисни својства на јаболкото каки
Јаболкото каки содржи малку калории (70 cal/100 g) и е богат извор на влакна.
Свежиот плод на јапонското јаболко содржи витамин А, бета-каротен, ликопен, лутеин, зеаксантин и крипоксатин. Сите овие соединенија играат важна улога против слободните кислородни радикали кои предизвикуваат стареење и разни болести. Зексатин е суштински диететски каротенид, кој особено се апсорбира во очите, каде што служи како антиоксиданс за филтрирање на светлината.
Содржи многу важни Б-комплекси (Б-6). Овие витамини помагаат во различни метаболички функции во телото.
Свежото овошје содржи и калиум, магнезиум, бакар и фосфор.
Шеќерот кој се наоѓа во јаболкото каки помага при празнење на дебелото црево, додека танинот помага при дијареа. Јапонското јаболко во варена форма може да помогне и кај хемороидите.
Супстанцата наречена пектин помага да се потисне апетитот. Исто така, големите количини на влакна го продолжуваат чувството на ситост и големите осцилации на шеќерот во крвта. Причината е што влакната кои се наоѓаат во ова овошје ја забавуваат апсорпцијата на храната во телото и помагаат при слабеење.
Поради високата концентрација на калциум и калиум, ова овошје помага при проблеми со задржување на течности во организмот. Се смета за еден од најдобрите природни диуретици.
Освен што можете да јадете свеж persimmon како јаболко, во сува форма е одличен додаток за бисквити, колачи, пудинзи, салати и снегулки.