Еве како на горчливите ореви повторно да им го вратите добариот вкус
![](https://nezavisen.mk/wp-content/uploads/2024/11/orevi.jpg)
Не фрлајте ги, бидејќи постојат два начини да го вратите убавиот вкус на оревите.
Оревите се честа состојка во колачи, торти и други деликатеси на нашата трпеза. Но, може да се случи оревите што сте ги купиле да бидат горчливи. Важно е да знаете дека можете да се ослободите од горчината од оревите само ако не е предизвикана од несоодветни услови за складирање или расипување на оревите.
Потопете ги зрната од ореви во вода. Ставете ги во длабок сад и истурете вода на собна температура за да ги покрие. Исплакнете ги и потоа прелијте ги со нова вода. Повторете ја постапката неколку пати. Како резултат на тоа, мембраната ќе се отстрани од оревот, а таа најчесто создава горчина.
Друг начин да го отстраните горчливиот вкус на оревите е да ги загреете во тава. На овој начин не само што се отстранува горчливиот слој, туку и оревите добиваат малку поинаков вкус, а тој јаткаст вкус е совршен за колачи и колачи.