Ендокринолог за супер-намирницата: Најдобрата храна за срце, но количината може да биде проблем
Дали бразилскиот орев е мит или суперхрана?
Новиот тренд на здрава исхрана базирана на растителна храна, егзотично овошје и јаткасти плодови станува сè попопуларен. Така егзотичното оревче од бразилскиот орев се најде на високо место во листата на здравствени придобивки. Родени во амазонската прашума, кои растат на дрво, бразилските ореви имаат форма на грав со тврда надворешна обвивка и кремасто, путесто внатрешно семе или орев. Тие се богати со хранливи материи и селен, што е последица на растењето во почвата на Амазон.
„Содржината на селен во почвата во басенот на реката Амазон е многу висока, така што бразилските јаткасти плодови од оваа област имаат околу 400 пати повеќе селен од кој било друг јаткасто овошје“, објасни Динеск Едем, специјалист за ендокринологија, болести на тироидната жлезда и дијабетес, директор на Клиника за губење на тежината на Универзитетот во Арканзас за медицински науки.
„Бразилските јаткасти плодови се одличен извор на други минерали, како и на протеини и влакна, но и на масти. Здравите, незаситени масти и влакна во бразилските ореви се препорачуваат за подобрување на здравјето на срцето, а високата содржина на маснотии во овој јаткасто овошје го прави високо во калории, па затоа треба да се грижите за количината што ја внесувате во текот на денот“, вели Кристин Дили, диететичар од Медицинскиот центар Векснер на Државниот универзитет во Охајо.
Една порција бразилски ореви (околу две цели зрна) содржи околу еден грам влакна и околу грам селен, витамин Е, магнезиум, фосфор, антиоксиданси кои можат да го намалат воспалението. Одгледувањето и бербата на бразилските ореви е напорна работа, која најмногу ја работи локалното население. Кога на телото му недостига селен, се јавуваат проблеми со тироидната жлезда, особено кај жените, се јавуваат кардиоваскуларни проблеми, како и одредени видови на рак.