Една група луѓе не треба да јаде домати – проверете дали сте меѓу нив


Иако доматите се многу здрави и полни со витамини, доколку имате чир на желудникот, мора да ги избегнувате.

Според Министерството за земјоделство на САД (USDA), еден суров црвен домат со средна големина е богат со хранливи материи како што се 12,3 милиграми калциум, 13,5 милиграми магнезиум, 29,5 милиграми фосфор и 292 милиграми калиум.

За разлика од многу други намирници кои губат дел од своите хранливи материи за време на готвењето, доматите ги задржуваат своите витамини и минерали непроменети. Дури и кога се термички обработени, доматите задржуваат значителен дел од нивните нутритивни вредности, како што се 292 милиграми калиум, што се намалува на само 268 милиграми по готвењето (според податоците на USDA). Иако е здраво овошје кое го подобрува секое јадење со чорба или тестенини, сепак има моменти кога е најдобро да ги избегнувате доматите, особено ако сте некој кој има чир на желудникот.

Според Националниот институт за дијабетес и дигестивни и бубрежни заболувања (NIDDK), околу 1 до 6 отсто од Американците страдаат од чир на желудникот или пептичен улкус, што не е исто како и гастритис.

Доматите ги влошуваат чировите на желудникот

Од сите причини за чир на желудникот, или чиреви кои се развиваат во слузницата на желудникот, најчести причини се употребата на нестероидни антиинфламаторни лекови или бактериска инфекција со хиларен пилори.

Луѓето кои пушат, постарите возрасни лица или оние со историја на пептични улкуси се повеќе склони кон оваа состојба. За некои поединци, чир на желудникот може да дојде со непријатни гастроинтестинални симптоми, а одредена храна може само да ги влоши работите, вклучително и доматите.

Иако некои пациенти се асимптоматски, луѓето со пептични улкуси може да доживеат абдоминална болка, надуеност, гадење, подригнување или чувство на преголема ситост после јадење (според NIDDK). Според „Medical News Today“ се верува дека акумулацијата на киселина во гастроинтестиналниот тракт придонесува за развој на пептични улкуси. Храната со висока концентрација на киселина дополнително придонесува за таложење на киселина, а доматите се една таква храна, пишува „Health Digest“.