Дубаи го отвори првиот ресторан управуван од вештачка интелигенција


Во Дубаи, вашата вечера наскоро би можела да пристигне со изворен код.

WOOHOO, ресторан најавуван како „ресторан на иднината“, треба да се отвори во септември во центарот на Дубаи, на само еден камен фрлање од највисоката зграда во светот, Бурџ Калифа.

Засега, храната во овој ресторан ќе ја подготвуваат луѓе, но сè друго, од менито до амбиентот и услугата, ќе биде дизајнирано од кулинарски модел создаден од вештачка интелигенција наречен „Шеф Ајман“.

„Ајман, кованица од зборовите „ВИ“ и „човек“, е обучен на децении истражувања за науката за храна, податоци за молекуларен состав и повеќе од илјада рецепти од кулинарските традиции ширум светот“, рече Ахмет Ојтун Чакир, еден од основачите на WOOHOO.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WOOHOO (@woohoo.dubai)

Иако моделот на Аиман не може да вкуси, да помириса храна или да комуницира со своите јадења како што би направил готвач, тој функционира така што ги разложува јадењата на нивните составни делови како текстура, киселост и слично и ги составува во необични комбинации на вкусови и состојки, според развивачите на Аиман.

Овие прототипови потоа ги усовршуваат човечки готвачи кои пробуваат комбинации и даваат насоки, во обид предводен од познатиот готвач од Дубаи, Реиф Отман.

„Нивните одговори на моите предлози ми помагаат да го усовршам моето разбирање за тоа што функционира подалеку од само податоци“, објасни Аиман во интервју за Interactive AI Model.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WOOHOO (@woohoo.dubai)

Целта, тврдат тие, не е да се заменат луѓето

Како што велат креаторите на Aiman, нивната цел е само да го надополнат човечкиот елемент на готвењето.

„Готвењето на луѓето нема да биде заменето, но веруваме дека (Aiman) ќе поттикне идеи и креативност“, рече Ојтун Чакир, кој е и извршен директор на фирмата за кетеринг Gastronaut.

Aiman ​​е дизајниран да развива рецепти што ги користат повторно состојките што рестораните често ги отфрлаат, како што се остатоци од месо или маснотии, рече тој.

На долг рок, основачите на WOOHOO веруваат дека Aiman ​​би можел да биде лиценциран за ресторани низ целиот свет, со што ќе се намали кујнскиот отпад и ќе се подобри одржливоста.