Доколку сакате да направите ајвар во вашиот стан, овој рецепт е за вас


Подготовката на зимницата е на голема започната, а домаќинките прават се за да подготват вкусни деликатеси за нивните семејства во студените зимски денови.

Освен што брзо се приготвува со овој рецепт, нема многу отпадоци, лушпи од пиперки, а на многумина тоа им значи.

Следете ги упатствата на искусните домаќинки и уживајте во вкусот кој освојува уште од првиот залак.

Неопходно е:

3 кг црвен пипер
1 голем модар патлиџан
10 чешниња лук
морска сол
2 dl маслиново масло
бибер

Подготовка:

Пиперките добро измијте ги и ставете ги во поголемо тенџере, а потоа измијте ги со топла вода. Направете го истото со модар патлиџан. По неколку минути измелете ги во мелница за месо. Добиената смеса ставете ја во уште поголемо тенџера, додадете ситно сечкан лук и зачини, како и масло.

Тенџерето се става во рерна на 200 степени и се пржи околу 4 часа. Извадете од време на време за да промешате и да вкусите дали е доволно солено за вас.

После тоа време, ајварот треба да биде готов, но може да зависи и од самата пиперка. Некои се поводени, некои се посуви, па најдобро е повремено да го вадите ајварот од рерна и да проверувате дали целата вода испарила.

Кога ќе биде готов, истурете го во тегли кои претходно сте ги загреале и печете уште малку во рерна. На секоја тегла ставете целофан и ластик, па затворете и оставете да се излади. Спакувајте се во шпајз и почекајте зима.