Дали конзервираната туна е добра за здравјето?
Сите знаеме дека свежата риба може да биде скапа, а понекогаш и тешка за правење. Ако ги сакате вкусовите на рибата, како и нејзините придобивки за здравјето на срцето и мозокот, изборот на нешто како конзервирана туна е вреден избор. Сепак, дали конзервираната туна сè уште е здрава?
Конзервираната туна може да понуди неколку бенефиции како што се протеини и стимулирачки и здрави масти, но исто така има лоши оценки поради тоа што има поголема содржина на натриум од многу други конзервирана храна, како и потенцијално доведува до изложеност на жива.
Живата, која се наоѓа во многу различни видови риби и морски плодови, предизвикува зголемена загриженост поради ефектите што може да ги има врз нашето когнитивно здравје и менталната функција. И со сите овие спротивставени размислувања за конзервирана туна, многу луѓе може да се запрашаат дали воопшто вреди да се јаде.
Има многу што треба да размислите пред да си направите сендвич со туна. Конзервираната туна е богата со корисни хранливи материи како што се протеини и омега-3 масни киселини и може да биде вкусна закуска за заситување за да ве засити помеѓу оброците.
Може да се конзумира како дел од главниот оброк за да ви помогне да ги постигнете дневните протеински цели. Иако некои видови имаат повисоко ниво на натриум или масти, можете да барате брендови кои имаат пониски нивоа на двете.
Така, сè додека наоѓате бренд на кој верувате дека содржи пониска содржина на натриум и маснотии, јадењето конзервирана туна неколку пати неделно може да биде совршено безбеден и здрав дел од вашата секојдневна исхрана.