Беса објави три предлози за членови на идната влада


 

Собранието на Беса денеска на состанок едногласно ги избрало кандидатите за членови во новата влада.

„Собранието на Беса одлучи Фатмир Лимани да биде кандидат за министер за социјална политика, демографија и млади, Бесар Дурмиши за министер за економија и труд, додека Седат Сулејмани е кандидат за заменик-министер за култура и туризам“, соопшти партијата на Биљал Касами која е дел од коалицијата „Вреди“.

Лимани порано беше дел од ДУИ и како нејзин партиски кадар беше заменик-директор на ЕЛЕМ. Подоцна се разиде со партијата и ѝ пристапи на Беса. Бесар Дурмиши е претседател на Советот на општина Тетово. Седат Сулејмани претежно работел во приватниот бизнис, а едно време беше заменик-министер за клулура кога министерка беше Ирена Стефоска.

Во соопштението од Беса наведуваат дека на состанокот се разговарало за приоритетите и заложбите на партиските кадри во идната влада при што едногласно било утврдено дека „партиските претставници во Собранието и во извршната власт без компромис ќе се посветат на трите најприоритетни точки од владината програма – борбата против криминалот и корупцијата, реализација и имплементација на условитe за интеграција на земјата во Европската унија и економски развој на државата“.