Солен кекс со ајран и маслинки
Состојки:
3 јајца
1/2 лажичка сол
100 мл ајран
100 мл млеко
100 мл масло
1 печиво
9 лажици брашно
7-8 црни сечкани маслинки
7-8 сечкани зелени маслинки
1 рака сечкан магдонос
50 г рендан кашкавал или рендано сирење
1/2 ситно сечкан морков
малку бибер
Приготвување:
Во вангличка ги ставаме одделените белки и ги матиме со постепено додавање сол.
Потоа додаваме една по една жолчка. Со исклучен миксер додаваме малку бибер, ајран, млеко, масло, просеано брашно, печиво, сечкани маслинки, магдонос, морковче и кашкавал. Со шпатула ја соединуваме смесата и ја истураме во правоаголен калап за леб, кој сме го обложиле со хартија за печење. Печеме од 30-40 минути на 200 степени или секој си ја познава својата рерна, па печете по ваша проценка.
Испечениот солен кекс го оставаме во калапот 5 минути, а потоа го вадиме на кујнска решетка да се излади. Го сечеме на парчиња и го послужуваме.