Совет од експерти: Дали можете веднаш да ставите топла храна во фрижидер?

Кога се занимаваме со ладење храна, главната закана доаѓа од два специфични типа на бактерии – Clostridium perfringens и Bacillus cereus.
Ако имате тенденција да оставате остатоци на кујнскиот пулт преку ноќ и да ги јадете следното утро, тоа веројатно не е најбезбедната опција. Но, дали тоа значи дека треба веднаш да ставите топли остатоци во фрижидер? Теоретски звучи добро, но ставањето свежо зготвени оброци во фрижидер покренува голем број прашања. Имено, дали се меша во способноста на храната да се лади правилно? И дали може да ги загрее другите остатоци што се веќе во фрижидер до точка каде што веќе не се безбедни за јадење? Еве што велат експертите за безбедност на храна.
Пред да навлеземе во најбезбедниот начин да го ставите вашиот оброк во фрижидер, ајде да направиме чекор назад и да разговараме зошто е тоа важно: правилното чување на остатоците во фрижидер е „важна компонента на безбедноста на храната“, вели Никол Ричард, истражувачки соработник за безбедност на храната на Универзитетот во Род Ајленд.
Со тоа, го ограничувате времето кога вашата храна останува во „опасната зона“, или онаа температурна неизвесност помеѓу 4 и 60 степени во која цветаат патогени бактерии кои можат да предизвикаат болест. Кога се занимавате со ладење храна, главната закана доаѓа од два специфични видови, Clostridium perfringens и Bacillus cereus, вели д-р Доналд Шафнер, претставник на Одделот за наука за храна на Универзитетот Рутгерс.
Овие бактерии се разликуваат од озлогласените играчи за труење со храна како салмонела и ешерихија коли, кои се убиваат со темелно готвење. Clostridium perfringens и Bacillus cereus, од друга страна, можат да формираат спори стабилни на топлина кои можат да преживеат високи температури, што значи дека можат да се сокријат дури и во правилно зготвени оброци. Тие бактерии можат да се размножуваат ако храната предолго остане во опасната зона и може да предизвика болест, вели д-р Шафнер. Резултатот? Тешки симптоми на труење со храна како повраќање и дијареа.
Според д-р Шафнер, некои намирници се поризични од другите. Тие вклучуваат месо и живина и житни производи како ориз и тестенини. Значи, ако вашите остатоци вклучуваат стек или шпагети, на пример, уште поважно е правилно да ги чувате во фрижидер.
Значи, дали тоа значи дека е најдобро да се чуваат остатоците во фрижидер побрзо? Не мора. Правилното ладење е клучно за спречување на труење со храна, но може да одвоите малку време за да ги чувате остатоците во фрижидер – само не премногу долго. Храната треба да биде совршено фина надвор од фрижидер до два часа, вели д-р Шафнер.
Всушност, веројатно е најдобро да не се чуваат веднаш во фрижидер, вели тој. Како прво, тоа всушност не го забрзува процесот на некој значаен начин. Топлата храна ќе се олади речиси исто брзо на шанкот како во фрижидер, вели д-р Шафнер, бидејќи разликата помеѓу температурата на храната и температурата во просторијата не е толку голема.
Понатаму, ставањето жежок метален сад на стаклена полица во фрижидер може да предизвика пукање на стаклото поради термички шок, термин за ненадејна и изразена промена на температурата. Исто така, можно е ладењето екстремно топла храна потенцијално да ја зголеми вкупната температура на ладилникот – на пример, на повеќе од 4 степени, вели Ричард. Но, дури и ако топлата храна предизвика внатрешната температура на ладилникот да се зголеми над таа ознака, таа веројатно нема да остане во таа опасната зона доволно долго за да биде проблем пред температурата да се врати на основната линија. „Тоа веројатно нема да влијае на безбедноста на она што е внатре“, вели таа.
Сè додека не ги оставате остатоците надвор повеќе од два часа, веројатно е поважно како ќе ги чувате во фрижидер отколку да се обидувате да се тркате со времето за да ги подготвите веднаш. Општо земено, вашата цел е да ги складирате за брзо да се изладат.
Првото нешто што треба да го имате на ум: не сакате да го ставате тоа големо тенџере со супа или чорба, или тоа големо парче месо, директно во фрижидер. Поделбата на делови ќе биде побезбедна. Побарајте плитки поединечни садови, вели д-р Шафнер. Бидејќи брзината со која храната се лади е директно пропорционална со нејзината длабочина, објаснува тој, ако ја чувате на 2 инчи или помалку може да ви помогне доволно брзо да ги спуштите остатоците до температурата на фрижидерот за да избегнете размножување на потенцијално патогени бактерии кои би можеле да се наоѓаат во храната.