Што да правите ако го пресолите омиленото јадење? Три совети за спас на секое јадење


Дури и ако сте искусна домаќинка, сигурно неколку пати сте морале да го пресолите јадењето. Тоа е проблем затоа што ако не знаете како да ја поправите штетата, сè што можете да направите е да ја фрлите, што не е најдобро решение, бидејќи целиот ваш труд и пари одат залудно. Сигурно сте слушнале за трикот со компири, но најмногу се користи во готвените јадења. Коцки компир се ставаат во супи, чорби… а при варењето го собираат вишокот сол. Но, има и други совети кои ќе ви олеснат доколку дојдете во ситуација да сте го пресолеле јадењето.

Додадете малку кисела храна

Ако во садот истурите сок од лимон, оцет и доматен сок, можете да ја неутрализирате соленоста. Важно е да изберете кисела храна која одговара со останатите состојки во вашето јадење. Кога се сомневате, користете киселина со неутрален вкус како бел вински оцет; тој е компатибилен со многу различни јадења.

Додадете засладувач

Доколку сакате да ја неутрализирате соленоста на садот, додадете кафеав шеќер или јаворов сируп, со што садот ќе додаде карактеристичен вкус на карамела, што е добра комбинацја. Ако сакате понеутрална состојка, додадете бел шеќер.

Додадете млечни производи

Млечните производи како крем за готвење или путер се додаваат во јадењата што се динстаат подолго. Нема целосно да ја неутрализираат соленоста, но садот ќе добие покремаста структура, па ќе го измамите непцето. Доколку додавате состојки како павлака или парче крем сирење, ставете ги во готовото јадење што сте го тргнале од шпоретот.