Само на овој начин вашата кисела зелка ќе биде жолта како дукат: Тајната е во оваа состојка


Може да се користи за подготовка на јадења како што се сарми, подварк, варена зелка, но и салати, кои се многу богати со витамини и го зајакнуваат метаболизмот.

Иако денес може да се најде во речиси секоја продавница, повеќето луѓе сè уште сакаат сами да ја киселат зелката и да ја земаат по потреба. Разликата помеѓу домашната и купената зелка е впечатливата жолтеникава боја што ѝ дава посебен вкус.

Тајната е во постапката на маринирање на зелката.

Прво, исчистете ги главиците на зелката од првиот слој листови и измијте ги. Потоа издлабете ги главиците во центарот за да го отстраните коренот и наполнете ја таа вдлабнатина со сол. Првиот ред што влегува во садот е ренданата зелка.

Откако ќе ја распоредите зелката во бурето за маринирање, додадете неколку кришки дуња одозгора за да ја направите зелката жолта и два ловорови листа. Дуњата ќе ја ослободи својата жолта боја и ќе ѝ даде изглед, но и дополнителен вкус на зелката.

Зелката треба да се маринира во буре околу три недели, но важно е да се провери дали саламурата е доволно бистра и дали зелката не го променила својот мирис.

Се препорачува најдобро време за маринирање на зелка да биде средината на октомври. Процесот на биоферментација во кисела зелка бара температурите да бидат стабилни без премногу осцилации, од 18 до 21 степен. Најдоброто место за складирање на зелка е во подрумот, каде што нема премногу разлики во температурата, што не е случај ако ја чувате на балконот.